Zwarte Kousen

De altijd zo stoere tiener kon zijn tranen niet bedwingen en was helmaal in de war, over wat hem en zijn familie was over komen. Met een brok in mijn keel hoorde ik het verhaal aan. Wat bezorgde hem zoveel verdriet?

Gehoord in een salon

Hoer

Het was onmogelijk dat zo iets bij hem thuis kon gebeuren. Zoiets gebeurde ook niet in zijn dorp, daarom was de schok voor de jongen nog groter. Vol ongeloof en verdriet brengt hij uit mijn moeder is een "Hoer". Harde woorden. Geschrokken zegt een vrouw tegen de jongen, pas op hé, dat zeg je niet over je moeder.

Onmacht

Jij weet niet wat er gebeurd is, wat er verteld wordt, wat mijn moeder mijn vader aan heeft gedaan! Hij blijft snikken. De woorden die de kapster zegt om de jongen tot bedaren te brengen lijken te werken en met horte en stoten doet hij zijn verhaal.

Weinig tijd

Zijn moeder deed de laatste tijd vreemd, werkte veel 's-nachts en maakte heel veel overuren. Ze was altijd moe en had voor niks en niemand tijd. Vaak had hij zich afgevraagd wat hij verkeerd deed en probeerde steeds meer zijn best te doen om het zijn moeder gemakkelijker te maken.

Onvoorwaardelijke liefde

De jongen komt ruw en hard over, maar net als zoveel tieners heeft hij een hart van goud en loopt de onvoorwaardelijke liefde voor zijn moeder over. Een natuurlijke band die bijna niet doorbroken kan worden. Nu de vrouw hem zo aan kijkt lijkt daar niks meer van over te zijn. Zijn blik zit vol afschuw als hij nu over zijn moeder praat. Dat was voorheen anders, hij droeg zijn moeder op handen en vloog naar huis als die de kans had om een keer zijn moeder te zien en ze tijd voor hem had.

Ongerust

Nachten lag hij wakker omdat hij ongerust was en hoopte dat zijn moeder veilig thuis zou komen, Zijn moeder draaide veel nachtdiensten, wat niet zonder gevaar was. Hij was trots op zijn moeder en wist dat ze al vele levens had gered. Dat maakte het voor hem draaglijk en zorgde ervoor dat hij zijn moeder steunde en van haar hield.

Ongeloof

Maar nu, nu was het begrip totaal verdwenen. Boosheid, onmacht en vooral het ongeloof overheerst zijn gevoel. Hoe kon hij nu ooit nog met zijn moeder over straat lopen? Hoe kon hij ooit nog trots op haar zijn? Hij schreeuwde ik wil haar nooit meer zien!

Liefdesleven

Hartverscheurend om zo'n jochie in de bloei van zijn leven zo kapot te zien gaan aan het liefdesleven van zijn moeder. Zijn ouders waren al jaren getrouwd en in hem en zijn vaders ogen waren ze een gelukkig stel met ups en downs zoals in elke relatie.

Zwarte Kousen

Nu is het in deze tijd geen schande meer als een relatie verbroken wordt of als er iemand vreemd gaat, maar het is niet te beschrijven wat dit nog betekent in een zwarte kousen dorp, waar iedereen elkaar in de gaten houdt en weet wat de ander uitspookt.

Taboe

En dat in de gaten houden is dus letterlijk, wat blijkt de buren hadden zijn moeder al 3 jaar lang op foto en film gezet. Zijn moeder bleek al die tijd een verhouding te hebben. Uiteindelijk hebben ze dat tegen zijn vader verteld en de beelden laten zien. Nu kijkt het hele dorp dat gezin niet meer aan. Zijn vrouw is bij hem weggeaan en is uiteindelijk bij haar minnaar ingetrokken. De jongen en zijn vader gaan kapot van verdriet en schaamte. Voor hun is een scheiding en vreemdgaan een zwaar taboe, je blijft bij elkaar tot de dood je scheidt.

Schaamte

Terwijl een vrouw dit bij de salon verteld kan ik de plaatsvervangende schaamte voelen die beide mannen voelen. Hun konden er niets aan doen dat zijn moeder ervoor koos om een andere man te nemen en dat maar liefst 3 jaar lang achter de rug van hun om. Al die tijd hebben ze zich zorgen gemaakt zich afgevraagd, hoe kunnen we het voor moeders makkelijk maken. Terwijl moeders de hort op was. De schade en schande is groot en de jongen vraagt zich af of ze nog wel in dat dorp kunnen blijven wonen. Nu de buren alles van hun weten en wisten.

Pivacy

Als ik het zo opschrijf weet ik niet op wie ik nou het meest boos zou zijn op de buren of op mijn moeder. Het is niet niks 3 jaar lang wordt je bedrogen door mensen om je heen, want waarom moesten de buren zolang wachten om het te vertellen? Kan er verder geen oordeel over geven. Wat me van dit verhaal bij blijft is vooral het verdriet van die tiener jongen die totaal gebroken was en nu al een vertekend beeld heeft en het vertrouwen in een relatie kwijt is. Zijn privacy is geschonden en hun verhaal ligt open en bloot op straat, dit zal hen nog lang blijven achtervolgen ook al is dit totaal buiten hun schuld om.

Het kan iedereen overkomen, maar voor nu betekent het voor de jongen het einde van de wereld.